24 juli. Saint-Justin – Orthez 92 km (T1.292 km). 782 hoogtemeters. Vanochtend gestart in de Landes. Vlak dus. En toch 782 hoogtemeters. Eens uit de Landes, voorbij Mont-de-Marsan, ging het opnieuw stevig op en neer. Straks daarover iets meer. De voormiddag verliep immers nogal chaotisch. Eerst een omweg moeten maken om het nodige proviand in te slaan, wat later over een vangrail van een autoweg geklauterd omdat we plots op de autoweg zaten, dan terug een stuk autoweg moeten nemen omdat er geen alternatief was en ten slotte enkele kilometers moeten omrijden omdat de uitgestippelde route over meerdere kilometers omgebouwd was tot autoweg en we geen andere keuze meer hadden dan kleine wegen te nemen die, juist, steil op en neer gingen. In Mont-de-Marsan een Vlaams koppel ontmoet uit Koksijde die al vanaf de meimaand de Compostelaroute over Vézelay aan het stappen waren. Ze denken pas in september te arriveren. Hun blog is www.bloggen.be/sylvain1000 . We zaten de hele dag goed op schema. In de ochtend dreigde er wat onweer dat er toch niet kwam maar alvast voor wat bewolking zorgde. In de namiddag werd het puffen en gezien het parcours werd het Mireille wat teveel. De energie raakte op, de moed zakte in de fietsschoenen, de “heuvels” werden “bergen”. Ik heb dan maar naar het noodscenario gegrepen dat bedoeld was voor regenachtige dagen en besloten om in Orthez te overnachten in een hotel op goed 20 km van de voorziene camping. Eens goed eten en in een normaal bed slapen zal voor morgen wel raad brengen. Morgen is normaal gezien de laatste volle dag in Frankrijk die moet eindigen op de Col d’Ibardez. Maar of we dat zullen halen betwijfel ik zeer sterk. Vrijdag hopen we in ieder geval de Spaanse grens te bereiken. Elke dag 100 km fietsen in een sterk golvend landschap bij temperaturen die oplopen tot 40° is echt geen sinecure. Hopelijk wordt het vanaf morgen wat koeler. Tot dan.